ASCID va propune un joc:

July 04, 2012 − by dmzookat − in articol − Comments Off on ASCID va propune un joc:

UN exercitiu informativ, liber, in care sa vorbim deschis despre anumite concepte, sa aducem la cunostinta opiniei publice informatii ce pot ajuta la intelegerea mai profunda a anumitor aspecte ale vietii.

DISTROFIA MUSCULARA :  Boala, dizabilitate sau handicap?

Noi, oamenii, ne-am obisnuit sa privim subiectiv, ignorant stare de sanatate si de boala. Absenta bolii nu inseamna , intotdeuna Sanatate, precum absenta sanatatii nu este oricand si oricum Boala

Boala generează dizabilitatea (diminuarea abilităţii). Pentru orice tip de dizabilitate există un mijloc asistiv corespunzător ( diferite echipamente si accesorii pentru distroficii muscular: orteze, corsete, fotolii rulante adaptate nevoilor lor; proteze auditive pentru cei cu dizabilităţi de auz, bastoane albe pentru nevăzători etc ). Cu ajutorul acestora, persoanele ce le folosesc ar trebui să poată participa (în condiţii de egalitate) la orice tip de acţiune, ajungând la şcoală, la locul de muncă, la cumpărături etc. fără probleme. Pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată folosi mijloacele de locomoţie amintite sunt necesare anumite amenajări specifice (rampe de acces, semnalizări sonore etc) numite accesibilităţi.

Lipsa accesibilităţilor generează handicapul, care este o problemă socială. Vorbind de “social” ne referim la oameni. Toţi cei care se opun sau ignoră amenajarea mediului fizic, conform necesităţilor fiecăruia, sunt răspunzători de existenţa handicapului în viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

DE REŢINUT CĂ:

Dizabilitatea este definita ca o stare fizica, psihica sau mentala care limiteaza activitatea, sub diverse forme, unei persoane. Termenul “dizabilitate” este menit sa il inlocuiasca pe cel de “handicap”, in pofida faptului ca legislatia romana continua sa il includa pe cel din urma.

Dizabilitate versus handicap Termenul “dizabilitate” este preferat celui de “handicap” printre altele deoarece relatia dintre cei doi nu este de sinonimie, ci de cauza-efect. Cu alte cuvinte, o persoana care prezinta o dizabilitate de orice tip, se confrunta cu un handicap in momentul in care intervine perceptia sociala asupra situatiei sale.

Handicapul se refera, asadar, la lipsa mijloacelor oferite unei persoane cu dizabilitati de a functiona in societate intocmai ca un om obisnuit, de a merge la scoala (beneficiind de o rampa de acces, daca se deplaseaza intr-un fotoliu rulant), de a se plimba pe strada (avand semafoare cu semanalizari sonore, daca prezinta probleme de vedere) etc.

Modele de dizabilitate

Dizabilitatea este perceputa si abordata prin prisma a doua modele: medical si social.

Modelul medical defineste persoanele cu dizabilitati din perspectiva bolii sau a conditiei lor medicale. In acest model, dizabilitatea este perceputa ca problema a individului, acesta din urma fiind dependent de ceilalti si avand nevoie de tratament adecvat problemei sale. Modelul medical determina excluderea sistematica a persoanelor cu dizabilitati din societate.

Modelul social este promovat de Uniunea Europeana si pune accentul pe mediul social neadaptat nevoilor persoanelor cu deficiente, de unde rezulta si dificultatile cu care acestea se confrunta. Astfel, modelul social nu mai percepe dizabilitatea ca o problema individuala, ci ca un fapt social, generat de politica, practica, atitudini si mediul inconjurator.

Dizabilitatea in legislatia din Romania

Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nr.448/2006 a fost reactualizata in anul 2011. Conform acestei legi, persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.

Asadar??? DISTROFIA MUSCULARA ESTE Boala, dizabilitate sau handicap???

Noi vrem sa credem ca este doar o boala , ce poate fi integrata si inteleasa si nu privita ca un handicap. Trebuie sa facem eforturi, impreuna, spre a simti ca si aceste personae cu distrofie musculara au dreptul la viata, la fericire, la traire …..si nu sunt doar “ACELE PERSOANE pedepsite de Dzeu’( cum deseori auzim)

Dizabilitatea indusa de boala poate fii ajutata… Ignoranta duce la handicap!!!

NU omul a fost creat pentru Univers, ci Universul pentru om!!!

Psiholog clinician principal
COJOCARIU DOINA

Comments are closed.

relojes baratos zapatillas running baratas zapatillas running baratas mujer zapatillas running baratas hombre zapatillas running baratas nike zapatillas running baratas online comprar zapatillas running baratas zapatillas nike baratas zapatillas nike free baratas zapatillas nike free run zapatillas nike free run baratas